Apr 23 2008

Lisää levytilaa

Eipä KEPit ja Norpat mahtuneet serverille. Tarttee viritellä isompi levy, että saa kaiken kuunteluun. Lisäsin kuitenkin radio Mafian ajalta viimeisen Norpan maailman ja muutaman KEPin ihan kokeeksi.


Apr 23 2008

Hommahan etenee

Perän palkki on jotakuinkin istutettu perään, tosin sitä joutuu jonkin verran taivuttamaan. Siihen riittää onneksi oma paino, joten sen saanee ruuveilla vedettyä paikoilleen. Sovitin myös kuningaslautaa peräkannen osalta, ja peräkannen keskikohtakin löytyi. Sitä on ollut “hieman” vaikea hakea, kun peräkannessa ei ole yhtään suoraa kulmaa, se on hivenen epäsymmetrinen ja peräsinkin on muutaman sentin keskiviivan paapuurin puolella. Kansirimoja mennee tasamäärä molemmille puolille, kulmaa joutunee säätämään.

Ennen palkin asennusta on perän skantäkkilauta laitettava paikoilleen eli liimattava ja ruuvattava. Se on huomisen homma. Sen liimauksen jälkeen voi istuttaa palkin paikoilleen, ja laittaa väliin bitumikittiä tai jotain mutta ei ainakaan Sikaa. Kamera olisi hyvä peli ottaa mukaan niin saisi vähän dokumentoitua sitä perän palahelvettiä.

Masto oli talvehtinut hyvin lämpimässä hallissa ja masto on mitattu uutta toppia varten. Topistahan löytyi lievä lahovaurio jonka vuoksi n. 1 m topista vaihtuu. Saman remontin aikana laitan uudet kaapelit mastoon, myös VHF:n antennikaapelin ja tuulimittarin uuden kaapelin. Noita hommia ei ihan heti pysty tekemään kun hallissa ei ole tilaa, ja priorisoinnin osalta voin keskittyä oleellisimpaan eli itse Johannaan.

Vanhan koneen eli MD17C tilalle sopisi moni uusi moottori, mutta investointi on sen verran suuri – kun konetehokin pitäisi olla mieluiten n. 40 hv – että jää hamaan tulevaisuuteen. Painokin putoaisi vähintään100 kg ja taitavat nuo uudemmat käydä hiukan tasaisemmin kuin tuo vm -80 oleva kone. Tosin ei tässä taida aikaakaan olla…


Apr 21 2008

Epoksia, epoksia….

Liimasin takakannen palkin eilen. Pituutta sillä on 1,5 m, leveyttä 19cm ja paksuus vaihtelee 30 mm ja 45 mm välillä. Oli perin haastavaa liimata n. 15mm paksuja irokolautoja toisiinsa ja painaa niitä jigiin jolla laudat taipuivat keskeltä mitatttuna 55 mm. Sanomattakin oli selvää, että laudat alkoivat luistella toisistaan irti mutta ĺoppujen lopuksi sain laudat kohdikkain eikä epoksiakaan ollut ihan joka paikassa. Onneksi olin teipannut kaikki tulilinjalla olevat osat jigistä ja pöydästä piiloon. Puristimetkin olivat loppua kesken, vanha sanonta ettei niitä ole koskaan liikaa pitää harvinaisen hyvin paikkansa.

Tänä aamuna oli epoksi kovettunut, mutta odottelen iltaan ennenkuin irrotan puristimet sillä lämpötila on tallissa 12C luokkaa.

Huomenaamulla taidan mennä veneelle sovittamaan palkkia jolloin selviää kuinka paljon kanki palautuu kun se on pois jigistä.

Ja se puruimuri? Pelaa! Mukava höylätä lautoja kun kutteripuru päätyy suoraan sinne minne kuuluu eli muovisäkkiin.


Apr 14 2008

Kylä lähtee…

No niin. Puruimuri odottaa kasausta alakerrassa. SP:stä löytyi Einhell merkkinen härveli, jossa on tehoa 550W ja purusäkin koko 65L. Testaaminen jää huomiselle, mutta toivoa sopii että alakerta ei enää peity puupölyyn kun alan sahata ja höylätä Iroko-lautoja.  Varsinkin kun pöly taitaa olla epäterveellistä.


Apr 13 2008

Näinhän siinä sitten kävi

No niin, näinhän siinä kävi. Jigi on ihan vapaana alakerrassa ja odottaa edelleen lautojen liimausta. Tosin nyt sinne mahtuu myös tekemään hommia eli perin hämmentävä raivaus mitä sain aikaan tänään. Ja eteni palkin tekokin sen verran, että sain valittua laudat liimausta varten. Ne on vielä sahattava ja höylättävä. Päätin myös sahata niiden etureunat oikeaan muotoon saman tien, eli pitäisi helpottaa palkin muotoilua perin paljon.

Sahausta ja höyläystä suunnitellessa tuli mieleen se Säästöpörssin puruimuri… mahtaisikohan se vielä olla siellä. Voisi olla perin mainio härveli pitämään pöly ja puru imurissa eikä pölyttämässä koko alakertaa puupölyyn. Taidan käydä vilkaisemassa josko se siellä vielä olisi. Huomenna voisi alkaa lautojen sahauksen muotoon ja höyläyksen, ellei sitten duunissa mene taas mielin määrin aikaa.


Apr 12 2008

Perjantaiduunia

Ajelin 11.4 aamulla länteen eli en työpaikalle vaan telakalle. Alun perin oli tarkoitus olla veneellä jo aikaisin aamulla, mutta edellinenilta venähti taas yli puolen yön. Voisivat lähettää Southparkin hiukan aikaisemmin. Tarkoitus oli työstää perän parraspalkin jigi oikeaan muotoon että pääsen liimaamaan sen kasaan viikonloppuna. Jigi on perin yksinkertainen: tanakka irokopalkki jossa muutama palikka oikeankorkuisina että palkin alareuna kaartuu oikein. Tuli kuitenkin ahnehdittua joka johti käsikutterin terien pilaamiseen. Tietäähän sen mitä hätäilemällä tulee. Höyläsin palikoiden ruuvien kantoja ja siitä eivät höylän terät tunnetusti tykkää – shit. Homma valmistui jotakuinkin suunniteltuun takarajaan mennessä ja ehdin vielä duuniinkin, pieni mutka työmatkalla vei ensin Kevraan josta hain SP 106 epoksiaja piituhkaa jos vaikka viikonloppuna saisin – todellakin – palkin laminoitua.

Se tarkoittaa irokolautojen inventointia, sahausta ja höyläystä joten on todella mielenkiintoista nähdä mitä maanantaina on vielä tekemättä.


Apr 10 2008

Johanna

Johanna on puinen purjevene vuodelta 1949, jonka Knud Reimers piirsi 1946. Vesillä Johanna on ollut viimeksi vuonna 2003 joten alkaisi jo olla aika saada se kellumaan. Käsittämöntä kuinka kauan yhden kannen tekemiseen on mennyt aikaa.

Nyt on kuitenkin kevätkunnostus alkanut, ja jälleen vallalla on optimismi kuten aikaisempina vuosina. Pakko saada vene veteen!


Website Security Test