Jun 25 2008

Realismia ja optimismia

No niin, tässä kaksi versiota aikataulusta:

optimistinen: veteen vajaan kahden viikon kuluttua

realistinen: heinäkuun lopulla eli n. neljän viikon kuluttua

Saa nähdä, kumpi on lähempänä. Eilen sain paapuurin keulimmaisen parraslistan paikoilleen. Taivuttelussa kului saman verran aikaa kuin styyrpuurin puoleisessakin, mutta en viitsinyt riskeerata taivuttamalla saman tien paikoilleen. Huomenissa on kahden seuraavan listan vuoro, ovat huomattavasti suoremmat joten taivuttelussa ei ole ongelmia. Liitoksesta on tässä kuva, ja kuten tuttu venepuuseppä eilen sanoi: no et yhtään veemäisempää liitosta keksinyt……minkäs teet kun orginaalissa oli samanlaiset.


Jun 23 2008

Taipuihan se

img_9664-400px.jpgPartaan päälle tuleva 50mm x 20 mm irokorima taipui vaikka hivenen hirvitti varsinkin alkuvaiheessa. Hitaasti hivuttamalla se onnistui. Tuskaisen kauan kului liitoksen sovittamisessa, joka on samanlainen kuin alunperin. Katsotaan jos siitä saa kuvan otettua. Kuvassa rima on etupäästään kiinni ja jotakuinkin suorana odottamassa taivuttamista. Väliin tuli hiukan Proofia ja kiinnitykseen käytin 6 x 35 pronssiruuveja. Huomenna on vuorossa paapuurin vastaava jonka jälkeen alkaakin lähes suora loppuosuus, etten sanoisi loppusuora. 3 / 9 osaa on paikoillaan, joten vääntämistä riittää vielä useaksi päiväksi.

Vesikin pysyy aika hyvin sisällä, vielä kun saisi perään enemmän vettä. Johanna on hiukan keula alhaalla joten perä jää aika kuivaksi. Kölilaudoituksen saumat ovat alkaneet silminnähden turvota umpeen, ja nehän ovat olleet ne pahimmat. Siirrän “täyttöletkun” perään niin saa ainakin välillä vettä perään, se tosin karkaa keulaan päin ja valuma-aukkoja en ala tukkia.

Kuviteltu vesillelaskukin konkretisoitui huolestuttavasti kun telakanpitäjä kilautti ja kysyi aikataulua, miten olisi ensi viikon loppupuoli – saa nähdä onko vettä silloin Johannan ympärillä enemmänkin… Jäljellä kun on vielä maston kunnostus joka olisi hyvä saada valmiiksi samaan aikaan kun Johanna muutenkin. Nyt pitää olla se kalenteri josta saa lisää päiviä.


Jun 17 2008

Juhannus lähestyy ja aikataulu laahaa

Lomaviikolla saa näköjään paljon enmmän aikaan kuin työviikolla. Nyt on kuitenkin parras tapitettu ja illemmalla on tarkoitus tehdä listat jotka tulevat toivottavasti Juhannuksen aikana sen päälle. Kyljet on paikkamaalattu ja pakkeliakin levitelty eli nyt voi maalata kyljen kertaalleen pohjamaalilla.
img_9645-400px.jpgHuomenna alkaa keulaan partaan päälle tulevien lautojen (jotka ovat kuvassa suurinpiirtein paikoillaan) sovittaminen, ja sen jälkeen niiden jatkoksi ne tänään tehtävät listat. Mielenkiintoista nähdä kauan aikaa kuluu kun laittaa 20 metriä listaa kiinni. Muuten hommassa ei liene ongelmia, mutta keulassa lista taipuu aika paljon, toivottavasti ei liikaa….


Jun 14 2008

Lomaviikko takana ja hommien loppua ei näy – vai näkyykö

No niin, nyt kannesta puuttuu lista partaan päälle. Partaan yläreunan höyläämiseen sain kulutetttua pari päivää. Uusi Recordin No 5 höylä jonka hankin pöllityn Stanleyn tilalle on etopeli. Mukava tehdä hommia kun työkalut eivät ole pilipaleja. Sama pätee uuteen nauhahiomakoneeseen. Entinen P.R.C nauhakone joka uskollisesti palveli pitempään kuin uskoinkaan päästi hengen pihalle ja sammui kesken töiden. Uutta hakiessa oli vaihtoehtoina about 30€ versio tai Makita 160€. Ei ole vaikea arvata mihin päädyin. Uusi Makita toimii jopa pienenä hiomapöytänä kun sen laittaa ylösalaisin kannelle. Ei vatkaa eikä yritä heti karkuun puhumattakaan siitä että sen lämpötila nousisi lähelle 100C astetta kuten edeltäjällään. Toimii jopa yhden käden koneena. Jälleen tämä “Jos haluaa hyvän ja halvan on ostettava sekä hyvä että halpa” päti.
Huomenna pitäisi maalata kyljet valkoisella puolipohjamaalilla. Muutaman kerroksen ja pakkeloinnin jälkeen voisi alkaa vetää pintamaalia. Jos kansi on lakkausta vaille valmis Juhannusviikonloppuna, niin voi jopa toivoa että Johanna saa vettä kölinsä alle vielä tässä kuussa? – Edelleen optimismi vallalla – Saas nähdä riittääkö allakassa päiviä. Kunhan potkuriakselin laakerin saa kiinni, rustiraudat paikoilleen, uudet anturiläpiviennit, maston kuntoon ja välttämättömät helat kanteen…

Potkuriakselin laakeri ei taida vaihtua vaan laitan vanhan ja väljän takaisin sillä ensi talvena vaihtunee ainakin vannasputki. Uutta laakeripukkia ei siihen kannata laittaa sillä vannasputken päässä ei ole kierteitä ja uuden laitto edellyttäisi sen kierteiden pilaamista että sen saisi nykyisen vannasputken päälle – no way.

Pilssissä täytön jälkeen pysyvän veden yläpinta kohoaa kerta kerralta, joka taitaa kertoa siitä että saumat turpoavat kiinni.

Eteenpäin, sanoi mummo lumessa.


Jun 6 2008

Takakaarre häämöttää ja meikäläinen on hyvissä kyttäysasemissa….

Perjantai ja lomaviikko edessä. Saas nähdä kuinka paljon hommia on tekemättä viikon kuluttua. Poliitikot sanoisivat jotta homma on valmis silloin, mutta itse olen sen verran lähempänä todellista elämää etten menisi tuollaista vielä tässä vaiheessa lausumaan.

Potkuriakselin laakeri ei sitten ollutkaan pronssia, vaan valkometallia. Se on itsevoiteleva ja vaihdetaan siten, että vannasputken pää – eli se missä laakeri lepää – valetaan täyteen valkometallia ja sen jälkeen koneistetaan akselille sopivaksi. Pätevä ratkaisu, mutta Tammisaaresta löytynyt tekijä ei sitä ehdi tekemään ennen syksyä ja toisen kommentin perusteella lähin tekijä löytyisi Savon suunnalta eli sieltä missä höyrylaivoissa on samantyyppisiä laakereita. Ratkaisuja on kaksi: joko vaihdan sen kumilaakeriksi eli vannasputken pää menee samalla vaihtoon tai sitten laitan vanhan paikoilleen ja vaihdan syksyn ja talven aikana sekä vannasputken että moottorin. Kahellaan.


Jun 3 2008

Reilut 20 m lautaa kiinni

Parraslaudoista suurimman osan laitoin paikoilleen sunnuntaina, ja viimeisen reilun nelimetrisen laudan maanantai-iltana. Kyllä helpotti tuon jälkeen, sillä oli perin hankalaa saada laudat kannella työskennellen kylkeä vasten, porattua reiät ja ruuvattua. Telineet olisivat olleet kova sana, mutta ei ole vielä oikein tilaa ympärillä. Nuo partaan laudat ovat ruuveilla kiinni ja väliin laitoin Proofin ja peruskyllästeen coctailia josta tuli juuri sopivaa vetelää tahnaa. Ajatuksena on että mikäli jossain kolaroi, niin nuo saa paikkoja rikkomatta irti, samoin itse partaan joka sekin on vain ruuveilla kiinni. Keulan posket ovat tosin liimattu mutta ne eivät ainakaan ensimmäisenä ole pettämässä sillä partaalla on paksuutta niiden kohdalla eli ensimmäisen metrin matkalla n. 8 cm.

Nyt kannesta puuttuu enää lista joka kiertää partaan päällä koko veneen, perässä se taitaa kulkea laudan nimellä sillä leveyttä sillä on n. 18 cm ja paksuus 25 mm. Ja se skylight, loppusaumojen massaus, kaikki helat ja….niin ja hionta….

Kaikki tapit ovat paikoillaan kannessa. Edellinen ilmoitus aiheesta oli hiukan etuajassa, sillä kannesta löytyi 12 rimojen ruuvien reikiä jotka olin viimeksi missannut. Nyt en.

Vettä ei ole vieläkään sisällä, tuo homma on ajastettu tulevaksi viikonlopuksi.
Ja samalla olisi syytä aloittaa mastoremppa, siitähän menee toppi noin metrin matkalta uusiksi.


Website Security Test