Dec 13 2008

Kone vaihtoon

Tallissa odottaa uusi kone Volvon tilalle. Suurin ongelma taitaa olla ainakin tällä hetkellä se, kuinka vanhan koneen saa pois, ja ennen kaikkea mitä reittiä. Kyseinen 300 kg rautaa edellyttää ainakin jonkinmoista mekaanista/hydraulista voimaa jollei sitä ota osina pois. Suoraan ylöspäin sitä ei saa nostettua, vaan sitä pitää ensin siirtää reilun metrin eteenpäin, sitten metrin ylöspäin ja sitten pari metriä taaksepäin. Silloin ollaan jo sitloodan puolella josta on alas maahan n. 3 metriä.

Uusi kone eli 30 hv Yanmar – 3HM35F eli ei pakasta vedetty mutta nuorempi – edellyttää moottoripediltä kavennusta ja nelisen senttiä madallusta.  Samalla menee potkurinakseli ja potkuri vaihtoon. Ei muuta kuin mittailemaan…


Dec 1 2008

Johannan comfort ratio

WB-Sailsin “Purjehtimisen ilo” nimisessä dokumentissa oli asiaa purjehtimisen mukavuudesta ja siellä  mainittiin Ted Brewerin sivuilla (http://www.tedbrewer.com) oleva juttu veneen mukavuus-arvon laskemisesta. Tämän Comfort Ration hän oli alunperin ei-hirveän-vakavissaan eli kieli-poskessa kehitellyt mutta joka on sittemmin yleisesti hyväksytty toimivaksi tavaksi verrata erilaisia veneitä keskenään. Laskin sen piruuttani Johannalle. Tässä lainaus Tedin sivuilta:

The CR is : Displacement in pounds/ (.65 x (.7 LWL + .3 LOA) x B1.333). Ratios will vary from 5.0 for a light daysailer to the high 60s for a super heavy vessel, such as a Colin Archer ketch. Moderate and successful ocean cruisers, such as the Valiant 40 and Whitby 42, will fall into the low-middle 30s range.”

Johannalle tuli ko arvoksi pikaisesti laskien 50 joka vahvistaa jo sen minkä on itse huomannut. Perin vakaata menoa ja varsinkin sisällä ei keliä paljon huomaa. Tarttis päästä kokeilemaan…


Website Security Test